Her er innleggene som ble holdt på kommunestyremøtet i Frogn rådhus mandag 30. april i favør av å beholde Torget 6 i kommunens eie og bevare Frogn bibliotek i bygningen.
Hans Kristian Ranaas, Senterpartiet:
Ordfører
Ikke døm meg alene for mine feil, men hvordan jeg lærer, håndterer og reiser meg fra feilene.
Ordfører dette burde være overskriftene på de første sakene i dag.
Vi som er folkevalgte nå og fra forrige 10 år, har gjort beslutninger og prioriteringer, som i ettertidens klokskap, har før oss inn i et sterkt begrenset handlingsrom. Til dere som er nye representanter i denne kommunestyreperioden vil jeg beklage det krevende utgangspunkt dere står i.
Som enkeltrepresentanter og på tvers av partilinjer etter demokratiske spilleregler er vi alle valgt til å ta ansvar, prioritere og forvalte felleskapets ressurser og oppgaver på vegne av innbyggerne i Frogn. Tillitt til denne sal er forståelig nok lav etter historien.
Når vi nå i en senere sak i dag for første gang legger frem en felles erkjennelse og forståelse av hvor vi er, kan vi endelig jobbe sammen med mulighetene og utforske det begrensede handlingsrommet som ligger foran oss.
For dere, det finnes muligheter og det er vår oppgave å søke sammen for å trygge og sikre tjenester på vegne av våre innbyggere som trenger dem, utvikle våre barn og sikre våre eldre samt trygge alt det som binder oss sammen som et lokalsamfunn. Kun gjennom handling som viser vei kan vi lykkes med å gjenskape tillitt til oss som folkevalgte.
Saken som vi nå behandler, om flytting av biblioteket og salg av det historiske bygget viser det verste og det beste med demokrati og verdien av levende lokalsamfunn.
Det verste gjennom vedtak om flytting av Bibliotektjeneste og salg av en Historisk bygning av et flertall i kommunestyresalen, komplett blottet for beslutningsgrunnlag, konsekvenser, involvering og medvirkning.
Det beste gjennom et raust, respektfullt og inkluderende folkelig engasjement for de verdier og betydningen bibliotektjenesten og bygget har for lokalsamfunnet og sentrum.
Sjelden eller aldri har jeg sett et folkelig opprør og ferming av interesser som har vært så forståelsesfull for utfordringene vi står i, rause i meningsdebatten, inkluderende i fremgangsmåten og løsningsorienterte i forhold til fremtiden. Tusen takk til alle de som har og viser sitt engasjement både enkeltpersoner, organisasjoner og næringsliv.
Så la oss bruke denne kraften som nå er skapt - til å vise innbyggere og administrasjon at de folkevalgte i Frogn fra alle partier ønsker å lytte å gjøre de krevende prioriteringen som står foran oss sammen med folk og ikke mot folk.
Denne saken har forbilledlig vist hvor mye vi kan få til sammen når folkevalgte, administrasjon, innbyggere og organisasjoner som representerer deres interesser har felles mål, kunnskapsgrunnlag og respekt.
Jeg slutter meg til summen av begrunnelsen for å bevare bygg og tjenesten som er fremført fra meningsfeller på denne talerstol, og utsettelse av beslutning som er fremmet støttes ikke av Sp
Våre feil er gjort, i dagens møte lager vi fremtidens historie, som skal bedømme hvordan vi håndterte våre feil.
Takk
Henrik Matiesen, Miljøpartiet De Grønne:
Frogn kommune har en næringsplan der vi skal legge forholdene til rette for et innovativt og fremtidsrettet næringsliv med utgangspunkt i opplevelser, reiseliv, kunst og kultur, og gode bomiljøer.
Høyre gikk til valg på at de skulle fortsette å satse på biblioteket som viktig samfunnsaktør i Frogn.
Etter valget gikk inngikk en H, FrP og Pp en avtale med sikte på å ha en kritisk gjennomgang av kulturområdet for å styrke kommunens økonomi. Etter det som må ha vært temmelig rask og avgrenset til en intern kritisk gjennomgang, vedtok de som del av handlingsprogrammet å kutte ett årsverk i bibliotekstjenesten og å utrede økonomiske fordeler og ulemper ved flytte biblioteket til Seiersten Ungdomsskole.
I løpet av våren har kommunen sagt opp bibliotekaren for barne- og ungdomslitteratur. Det er videre brukt ukjente ressurser på å utrede en flytting fra torget til bygget på ungomdsskolen som ble bygget og som er i brukt til undervisning i praktiske og estetiske fag.
Kommunedirektøren har til dette møtet gjort rede for kostnads- og inntektsbildet for flytting av biblioteket og salg av Torget 6. Redegjørelsen viser ikke et vesentlig netto resultat etter salg av bygningen. Det er stor usikkerhet rundt hva et slik gammelt bygg har av salgsverdi som kombinert nærings- og boliglokale. Det er dessuten usikkerhet om fylkeskommunen og riksantikvaren vil iverksette fredning av Torget 6 ettersom bygget ikke lengre vil være sikret gjennom kommunale planer for kulturminnevern og vedlikehold. Det vil dermed rimelig å hevde at kostnader knyttet til salg og flytting går opp i opp.
Det har vært mye diskusjon og usikkerhet rundt investeringsbehovet i biblioteket. Flertallet har valgt å snakke om et betydelig vedlikeholdsbehov på kort og lang sikt. De har på samme tid vendt det døve øret til mindretallets, frivillige organisasjoner og bygningsvernsfaglige argumenter om at bygget er i god stand i lys av byggets alder og nåværende bruk. Tiltak som anlegg for brannslokking og heis kan finansieres med etablering av en venneforening lik den vi har på Oscarsborg. Det er på mange måter urovekkende at flertallet ikke har villet åpnet døren for et slik samarbeid mellom frivilligheten og kommunen om å ta vare på kulturarven i Gamle Drøbak.
Flertallspartiene har hatt en strategi med å selge mye kommunal eiendom på kort tid for å redusere kommunens nåværende gjeld og driftskostnader. Saken om salg av biblioteket blir i beste fall en avsporing på grunn av marginale utsikter til redusert gjeld og driftskostnader. Men salget er også en grov feilvurdering av hva biblioteket betyr gamle Drøbak og hva Gamle Drøbak betyr for biblioteket.
Biblioteket er så mye mer enn en utlånssentral i gamle Drøbak. Det er med sitt design og sin historie en magnet og opplevelse for tilreisende. Det er dessuten et knutepunkt for selvstudier, opplæring og kulturoppplevleser i drøbak. Det er på mange måter en kraft i vårt gamle bysentrum som trenger all den energi det kan få inn i fremtiden. Det er i så måte merkelig at flertallet ikke har lyttet og diskutert dette med næringsrådet.
Høsten 2023 åpnet den gamle gymsalen med en førsteetasje godt egnet konserter, konferanser og møter med plass til mer enn hundre mennesker. Biblioteket har nå fått den storstua den trenger for å for å holde og gjeste arrangementer med besøkstall lik de vi finner på bibliotek i våre nabokommuner. Og på akkurat det tidspunktet nå kulturkontoret og skolene kunne begynne å gi gass rundt bruk av bilblioteket, kutter vi stillinger og flytter tjenesten ut av byen. Det er ikke lett å forstå.
Det er problematisk å hevde at flyttingen til ungdomsskolen vil presentere noen styrking av biblioteket. Besøk og aktivitet er avhengig av finansiering. Beliggenheten på seiersten bidrar ikke til andre formål enn å drive bibliotek. Byen blir en attraksjon fattigere og biblioteket vil mangler egnede lokaler for å drive større arrangementer for flere skoleklasser og foreninger samtidig.
MDG har i likhet med andre engasjert seg sterkt i denne saken. Vi har vært tilstede på folkemøtene på Torget og vi I januar gjennomførte vi et folkemøte på Smia der alle partiene bortsett fra FrP deltok. Jeg tror mange vil være enige i at flertallspartiene har vist liten interesse i å diskutere hvordan vi kan løse investeringensbehovene i biblioteksbygningen og hva slags rolle biblioteket har i Frogn og hva det betyr for næringslivet i Gamle Drøbak. Jeg vil derfor gir ordfører en klar beskjed. Når vi diskuterer en sak som er viktig for lokalsamfunnet og som engasjerer så mange, er det viktig å være på torget -bokstavelig talt. Det gir ikke tillit at ledelsen i flertallspartiene ikke er mer synlige, deltakende og lyttende i den tid der vi skal fatte vanskelige valg for å få orden på økonomien i Frogn.
Seiersten
Flyttingen til seiersten ungdomsskole er dypt problematisk i en tid der det har oppstått enighet om å utrede en ny skolestruktur. Vedtak og beslutninger om å flytte kommunale tjenestilbud inn i skolene setter en krevende føring for hvordan vi kan utvikle Frognskolen best mulig.
I årene som kommer vil det være behov for tilrettelegging for praktiske og estitiske fag i skolen på samme måte som vi har satset på teater og musikk. Det kan koste store pengesummer og det er viktig at vi har lokaler og kapasiteter til å bli med på slike løft når myndighetene kommer med penger eller lokale lærekrefter vil gjøre noe ekstraordinært slik musikklærerne på Seiersten og idrettslærerne på Dyrløkkeåsen har fått til.
Line Stokholm, Venstre:
Hva skal til for at en by lever, at den tiltrekker mennesker i ulike aldersgrupper, til ulike tider på døgnet, at virksomheter tjener penger og blomstrer, at byen blir et attraktivt sted? Det vanlige svaret er at byen må inneholde en variert miks av handel med varer og tjenester og serveringsbedrifter. Det må være boliger og kontorarbeidsplasser som danner kundegrunnlag for de tjenesteytende virksomhetene.
Men det må også være noe mer – noe som gjør at man fortsetter å bruke byen selv når det finnes et komfortabelt og temperert kjøpesenter ikke langt unna.
I byer der man vet å verdsette denne typen allment anerkjente planleggingsprinsipper brukes bibliotekene bevisst i byplanleggingen og byutviklingen, for å skape mangfold, aktivitet, synergier – for å skape et levende, spennende og attraktivt bymiljø, og for at byen skal være et sted for alle, uavhengig av økonomi.
Et nærliggende eksempel på bruk av bibliotek som nøkkel til suksess i byutvikling er den nye hovedfilialen til Deichmann i Bjørvika.
Vi er så heldige at vi ikke trenger å skape dette – vi har det – enn så lenge. Hva en levende by er verdt i kroner og øre vet vi ikke før den har avgått ved døden, og det mangler ikke på dødstrusler mot små byer, nå også fra kommunens styringspartier.
Hvis nok en grunn til å dra ned til sentrum nå blir borte, blir veien enda kortere til et av kjøpesentrene i nærheten, også utenfor kommunegrensen. Grunnlaget for byens næringsliv reduseres, virksomheter flytter, osv. Dette blir en selvforsterkende nedadgående spiral, som etter hvert også vil sette sitt preg på vårt verneverdige bygningsmiljø, for bygninger som ikke er i bruk, eller som kun er en utgiftspost, blir ofte dårlig vedlikeholdt.
Hva er en by verdt, i form av skatteinntekter fra et levedyktig næringsliv, fra tilreisende som kommer for å oppleve en levende by, og fra oss innbyggere som bruker byen vår?
Det er garantert mye mer enn de små kronene man kanskje sparer på å flytte biblioteket opp til sløyden på Seiersten. Inntekter ved salg og kostnader til flytting + innredning går omtrent opp i opp. Behov for vedlikehold er IKKE prekært. Dette er tiltak det kan søkes tilskudd til og som kan spres over mange år.
Og som vanlig – alt henger sammen med alt. Nå har vi akkurat vedtatt kommunedirektørens forslag til tiltak for å nå budsjettbalanse – inklusive å tilpasse skole- og barnehagestruktur til virkeligheten. Det fremstår derfor, om mulig, enda mer merkelig at man vil bruke enda mer av arealene på Seiersten skole til andre ting enn skole før man vet hvordan en optimal endring av skolestruktur ser ut. Ved å gjøre dette grepet saboteres jo mulighetene til å finne gode løsninger allerede før vi har begynt.
Det er mye jeg synes det er vanskelig å forstå i denne saken:
· Den manglende evnen, eller viljen, hos posisjonen til å se opplagte og allment anerkjente sammenhenger og å se helhetlig på løsninger
· Det enøyde fokuset på en knøttliten og usikker årlig innsparing på driften, uten vurdering av de sannsynlige tapene som renner ut i den andre enden.
· At tre borgerlige partier ignorerer næringslivet i sentrum sin innstendige bønn om å beholde biblioteket med sine over 40 000 årlige besøkende og næringsrådets klare uttalelse om å beholde Torget 6 i kommunens eie.
· At et parti som Høyre ser helt bort fra hvilken betydning det har for et samfunn at kulturinstitusjoner gis en sentral plassering i samfunnet. Og vi mener da ikke sentral i betydningen av avstanden til bussens snuplass.
Venstres syn er kjent for de fleste; vi ønsker at vi skal ha et livskraftig bysentrum, at byen vår, Drøbak, skal blomstre, med handel og kultur. Vi må styrke byen vår, ikke svekke den. Vi må bygge oppunder det som gjør at byen vår er en by, en attraktiv og mangfoldig by, for så mange som mulig.
Derfor må selvfølgelig biblioteket bli i byen. Dette er for oss så åpenbart og så elementært at vi synes det nesten ikke er til å tro at så mange folkevalgte ser ut til å se bort fra dette, og ikke ser ut til å vektlegge hvor fattige vi blir dersom det kun er xl-arket som regjerer.
Det er et uttrykk som heter å vite prisen på alt men ikke verdien av noe. Vi må vokte oss for ikke å havne der.
Det er ingen grunn til å drive med seigpining i denne saken. Biblioteket må ikke flyttes ut av sentrum, og et utsettelsesforslag slik H har fremmet her i dag er for Venstre meningsløst.
Venstre fremmer derfor kommunedirektørens alternativ 2.
Peter Andreas Kristoffersen, SV:
Kampen for å bevare biblioteket har blant Frogns innbyggere vært uten sidestykke i kommunens historie. Det har vært fantastisk å se innbyggernes engasjement for å beholde biblioteket vårt i sentrum. Foreningen Behold og Bevar og mange innbyggere fra alle politiske fløyer - har vist et engasjement som det er helt uforståelig for meg at vi politikere ikke skal lytte til. Vi er folkevalgte, vi er representanter for innbyggerne i Frogn.
Torget 6 - Biblioteket - har en sentral plass på torget i Drøbak i nesten 300 år, og bygningen representerer en viktig periode i Drøbaks historie som handels og sjøfartsby. Torget 6 er en av våre kulturbærere, og det forteller historien om Drøbaks storhetstid som havn for trelasteksport. Drøbak by fikk eiendommen i gave 1862, og har altså vært i kommunens eie i 162 år. Bygningen har hatt en sentral plass i bybildet i fem generasjoner. Jeg vil påstå - det Drøbak sentrum som i dag har en verdi for Frogn - er et produkt av svært få endringer over tid.
Å lese en bok på papir er fremtidens superkraft. Den som kan hente argumenter fra bøker, og ikke bare fra flyktig informasjon på nett, har en stor styrke i livet.
Saken har, som vi vet, sitt utgangspunkt i et verbalforslag i et budsjett som kun fikk H, Frp og Pp´s stemmer. Forslaget innebærer ikke kun salg og flytting av biblioteket, men dessverre også kutt av en stilling. En bibliotekar mindre på jobb.
Vi har mange ganger hørt at flytting til Seiersten ungdomsskole vil være en styrke for bibliotekets satsing overfor skolen. For elevene på Seiersten vil det kanskje være det. Men med stillingskuttet som er iverksatt, vil bibliotekets måtte fortsette driften på et minimum. Stillingen som forsvinner var en viktig del av arbeidet for å vedlikeholde samarbeidet med de lokale skolebibliotekene. Så dette argumentet holder rett og slett ikke. Det er ikke nok å satse på lesing for noen av elevene Frogn.
Dersom det nå vedtas å selge, så er dette et irreversibelt vedtak. Noen ganger kan man rette opp skade med nye vedtak, men kommunen vil ikke ha råd til å kjøpe tilbake Torget 6. For småpenger selger vi en 300 år gammel bygning, som har vært i kommunens eie i 160 år.
Salg og flytting av biblioteket er feil vei å gå. Vi trenger en helhetlig tenkning rundt hvordan vi skal løse kommunens økonomiske utfordringer. Ikke panikksalg av kulturarven vår.
Det er mange vanskelige valg som må tas, og flere representanter har nevnt dette. Men dette er ikke så vanskelig, dersom vi evner å lytte til de som har valgt oss som sine representanter i denne sal, og som klart og tydelig roper: Torget 6 skal ikke selges, og biblioteket skal forbli i Drøbak sentrum.
Frogn SV støtter ikke et forslag om utsettelse. Det er nok nå. Vi må lytte til innbyggerne.
Til sist en kommentar til FrP: Trekker opp og gjentar argumenter som er grundig tilbakevist i debatten. Eiendomskatten blir ikke høyere av dette. Kostnadene er ikke i nærheten av hospitalets budsjett, bygget er i en helt annen tilstand. Oppgraderinger kan gjøres over tid - og det finnes muligheter til å søke støtte fra Riksantikvaren og mange andre steder.