Appell lørdag 27.04.2024 i Velhaven av Annikken Stranger Bergerud

Kjære drøbakiensere og venner av Drøbak sentrum!

For et par uker siden kom jeg inn i min lokale matbutikk og traff en av de unge medarbeiderne som stoppet meg med følgende «forskrekkede» utrop: «Det er brann i Børsen i København»!

Jeg hadde akkurat kommet hjem etter å ha gått i Arkimedes’ fotspor i Siracusa,  og grunnet på hva slags  forhold ungdommen – vår fremtid -  har til gammel, historisk bebyggelse? Det man jo observerer er at mye oppleves  gjennom mobiltelefon, og jeg innbilte meg at Torget  i Drøbak med historisk bebyggelse ville stå langt nede på skrolle-listen.

Eller –  var ikke så mye endret siden mange av oss, på begynnelsen av 60-tallet, gikk rundt med underskriftslister  for bevaring, mens far sto for rehabiliteringen av Christensen-gården og mor gledet seg over å gå gjennom den vakre Louis-seize-døren på skolebygningen Torget 6, hvor hun daglig holdt elever med tannlegeskrekk i hånden.

Den unge ansatte i butikken er selvfølgelig ikke noe statistisk grunnlag, men det viste at - blant daglig kontakt med venner samt nyheter om krig, sult, menneskelige lidelser og kunstig intelligens, så møtte en vanlig ungdom oss forskrekket over at en 400 år gammel  bygning i København sto i fare for å bli ødelagt. Jeg tror vi er mange, unge, middelaldrende og gamle, innbyggere og turister, som på samme måte ikke bare er forskrekket, men opprørte, fortvilte og ganske rasende over at våre lokalpolitikere fra Fremskrittspartiet, Høyre og Pensjonistpartiet overlater ikke bare Torget 6, men det historiske sentrum med butikker og restauranter til tilfeldighetene – alt henger sammen med alt.

Det er en grunn til at folk reagerer når byens sentrum – i en økonomisk panikkhandling – uten brukermedvirkning eller konsekvensanalyse, selges ut av offentlig eierskap og  kontroll. For mange av oss er det følelsen av å miste noe  som ikke kan gjenskapes og som knytter oss til historien, til de lange linjene ved å eksistere, å være – ikke bare her og nå, men som en del av noe vedvarende som drøbakiensere og turister, forfedre og -mødre i generasjon etter generasjon har vært en del av, enten lys levende eller gjennom fortellinger, arkitektur, bildende kunst eller litteratur. Uten denne sammenhengen blir livene våre forkortet og svært begrenset.

Ved salg av Torget 6 har man satt både proveniens, (som kommer fra provenire = hva vi stammer fra), og Drøbak som levende, attraktivt sentrum i spill. Man overlater den kanskje mest sentrale bygningen på Drøbak torg til en potensiell og tilfeldig kjøper – en 1700-tallsbygning fra byens storhetstid, tidligere trelasthandler Christen Carlsens residens fra 1754, kjøpmann Brede Stoltenberg fra 1784, skipskaptein Henry Parr fra 1809, overdratt til Drøbak by 7. juli 1862 og deretter folkeskole, skoletannlege og så bibliotek fra 1979. Bygningen har altså tilhørt Drøbak by i 162 år, og i alle disse årene må politikere som har kommet og gått forstått at dette ikonet, denne gaven, må man ta vare på. Om det er  lov for en kommune å selge gaver vet jeg ikke. I alle fall er det uanstendig og opprørende. Hva man tjener på det – om noe – i redsel for å havne på Robeklisten, skal jeg komme tilbake til.

Enhver handel- og næringsforening jeg kjenner til (og jeg kjenner ganske godt til handelsstanden i en av våre større innlandsbyer) kjemper for å få folk til sentrum – så er det opp til hver enkelt bedrift å få folk til å handle nettopp hos dem. Derfor kjemper foreningene og bedriftene ustoppelig for å få bibliotek/litteraturhus, kulturhus, pol, offentlige tibud og arbeidsplasser til sitt sentrum, fordi det betyr liv og trivsel, men først og fremst potensielle kunder – en betingelse for deres eksistens. I Frogn Kommune begikk politikerne et stort feilgrep ved å plassere kulturhuset utenfor sentrum. Det fikk som konsekvens at man i stedet  for sentrum styrket Drøbak Amfi.

Nå står man i fare for å flytte biblioteket – med 42 000 besøkende i 2023 (til tross for reduserte åpningstider) ut av sentrum, og med dette alle  besøkende  som potensielle brukere av andre viktige tilbud - det som samlet skaper vårt attraktive sentrum.

Dagens mange bibliotek blir i økende grad omgjort til litteraturhus.

Bibliotekene er pålagt gjennom Folkebibliotekloven å drive aktiv formidling, og være en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt.

Innkjøp og utlån er en mindre del av samfunnsoppdraget.

Frogn bibliotek er en arena for utstillinger og foredrag, litteraturformidling, datahjelp, lesestunder med samtaler og lesesirkel, ulån av bokkasser til skoler og barnehager, arbeidsplasser til selvstudier og lesing og de tilbyr PC og skriver til publikum.

For kort tid siden restaurerte man den gamle gymsalen i Drøbak, etter sigende for mer enn 40 millioner kroner. Her er det bare noen skritt over til biblioteket med alle dets funksjoner. Noen må jo ha tenkt at disse to tilbudene kan sambrukes. Når bibliotekets areal er for lite til foredrag og utstillinger kan det samarbeides med naboen. Uansett tanke og plan utgjør disse to bygningene samlet et tilbud til alt folket – et musikk og litteraturhus midt i sentrum, og allerede med betydelig investerte midler – en gavepakke til politikere med dårlig råd som ønsker å gi sine innbyggere noe å glede seg over!

Så til det økonomiske grunnlaget for forslaget om salg av Torvet 6, og flyttingen av biblioteket med de synergier det har for sentrum.

Kommunedirektørens innstilling til saksnr. 24/00976-3 som skal behandles 29.04.24 i Frogn Kommunestyret oppgir følgende fakta:

  • Oppgradering av eksisterende bibliotek: estimat 11,3 mill

som kan inngå i rammen for kommunens vedlikeholdsplan og fordeles f-eks. over 10 år.

  • Relokalisering av biblioteket: ca. 10 mill eksklusive inventar, reetablering av uteområder, skilt og belysning.

  • Salg av Torget 6, prisantydning 13,8 mill. Salget skal dekke relokalisering av Frogn bibliotek inkludert oppgradering av nye lokaler.

Uten bruk av kuleramme viser dette at kostnadene til oppgradering av biblioteket omtrent tilsvarer relokalisering til Seiersten, og uten at kostnadene for Drøbak sentrum er tatt med. Prisantydningen for salg, som man har innhentet hos eiendomsmegler, er usikker, ikke bare med sum, men enda mer med når salg kan skje - om i det hele tatt. I dag er bygningen vernet. Ofte går Riksantikvaren  inn for fredning når bygninger går fra offentlig til privat eie. Det betyr sterke innskrenkninger på hva man kan gjøre både med eksteriør og interiør, hvilket igjen fører til at salgsprisen stuper. Her foreslår man altså å dekke en flytting – som må skje omgående – med et salg som man ikke har kontroll på når eller om kan skje, og høyst usikkert til hvilken pris.

Det mest graverende er likevel at man med dette salget og flyttingen av biblioteket er med på å undergrave Drøbaks største attraksjon – vårt historiske handelssentrum -  og mens det i tilgrensende bygning (musikkens og frivillighetens hus) nylig er investert betydelige millioner  som tilrettelegger for synergier og sambruk.

Saken fremmes uten konsekvensanalyse – som burde vært en selvfølge - og med beskjed fra kommunestyret til kommunedirektøren  om at her skal det ikke  skje brukermedvirkning??

Ønsker partiene Fremskrittspartiet, Høyre og Pensjonistpartiet å  underminere Drøbak Sentrum for en meglervurdering på 13,5 millioner? Alle som har fulgt med på dagens boligsalg generelt, og «Solgt» i NRK spesielt, vet hvor usikkert det kan være. Det som imidlertid er sikkert er at en svekkelse av tilbudet i Drøbak sentrum vil svekke inntektene til handels- og servicenæringen i sentrum, og dermed skatteinngangen til Frogn Kommune.

I kontrast til økonomisk bekymring står ressurssterke personer i «Behold og bevar» frem og tilbyr hjelp med å søke midler. Offentllige og kommeriselle institusjoner kan ikke søke og få eksterne prosjektmidler, men det kan stiftelser og foreninger – derfor er de attraktive samarbeidspartnere – og her står de i kø for å tilby sine tjenester – grip muligheten!

Jeg har stemt Høyre i store deler av mitt voksne liv, og sittet i Kommunestyret i min tidligere bostedskommune  for partiet. Mitt ønske har vært å legge til rette for et aktivt næringsliv, spille på lag for å skape, og gi innbyggere muligheter og arbeidsplasser, kombinert med respekten for og ivaretakelse av historisk miljø og omgivelser.

Min stemme til Frogn Høyre henger i en syltynn tråd, men  mange av oss som står her i dag håper fortsatt at representantene i de tre partiene i posisjon får stemme uten bundet mandat, at de bruker fornuft, at de følger hjertet og tenker konsekvenser  for Drøbak Sentrum. Kjære partifeller i Høyre, det er 12 av dere i kommunestyret, følg Høyres tradisjon, vis mot og stol på eget skjønn. Støtt kommunedirektørens ene forslag til vedtak som lyder:

«Torget 6  legges ikke ut for salg. Bibliotekdriften opprettholdes og bygningen oppgraderes slik det fremgår av saksframlegget. Kostnader til oppgraderingen innarbeides i investeringsbudsjettet i forbindelse med behandlingen av 1. tertial.»

….og så vil jeg avslutte med tidligere departementsråd og appellant Eva Hildrums ord: «det er ingen skam å snu» - og legge til for egen del: - å selge og overlate denne bygningen til tilfeldighetene – vil hvile som en stor skam for beslutningstakerne og hele byen i all fremtid.

 

Tusen takk for oppmerksomheten.

 

Anniken Stranger Bergerud

Foto: Cesilie Tanderø

Anniken Stranger Bergerud er tidligere leder av Lillehammer handelsstandsforening, Lillehammer olympiske informasjonssenter, og Norges Olympiske museum, Lillehammer utvikling (reiseliv). Hun er oppvokst i Drøbak.